Διαγωνισμός "Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών"
Η ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας η οποία αποτελείται από τους Π. Γεωργίου, Β. Γκέλη και Ι. Γκουρτζαλή με την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας Χρ. Τζιωρτζιώτη, απέσπασαν έπαινο στους 10ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών για την εργασία με τίτλο "Αυτοματοποιημένο σύστημα IoT για την παρακολούθηση και ανάλυση περιβαλλοντικών παραμέτρων σχετικών με τα επιφανειακά ύδατα".
Εκπαιδευτική δραστηριότητα στη λίμνη Κουμουνδούρου
Το ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου περιβαλλοντική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη λίμνη Κουμουνδούρου. Στη δράση έλαβαν μέρος 30 μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και το ΓΕΛ Ν. Χαλκηδόνας.
Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται σε μία από τις πιο έντονα βιομηχανοποιημένες και αστικοποιημένες περιοχές της Ελλάδας, το Θριάσιο πεδίο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιτόπου μετρήσεις καθώς και να ενημερωθούν από ομάδα ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ (έλαβαν μέρος πέντε επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων - δύο γεωλόγοι, ένας υδογεωλόγος, ένας βιολόγος και ένας χημικός) για τις επιστημονικές διαδικασίες παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της λίμνης.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κυκλικά ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες: α) αναγνώρισης μακροασπόνδυλων με στερεοσκόπια και σχετικές κλείδες καθώς και εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας με χρήση μακροασπόνδυλων, β) εργαστηριακών χημικών αναλύσεων για τον προσδιορισμό των θρεπτικών αλάτων (νιτρικών ΝΟ3-, νιτρωδών ΝΟ2-, αµµωνιακών ΝΗ4+, φωσφορικών PO43-) με χρήση φορητού φασματοφωτομέτρου, και γ) μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων (pH, θερμοκρασία, ηλεκτρική αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο και θολότητα) με φορητό πολυπαραµετρικό όργανο του ΕΛΚΕΘΕ.
Αποτελέσματα τοπικού διαγωνισμού EUSO
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθει ο τοπικός διαγωνισμός EUSO για τα ΓΕΛ της ΔΔΕ Α' Αθήνας και την πρώτη θέση κατέλαβε το 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου. Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Γαλατσίου θα λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τη συμμετοχή στη 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, στο ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων.
Εκδήλωση απονομής βραβείων-επαίνων τοπικού διαγωνισμού EUSO 2018
Τα ΕΚΦΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων στους μαθητές και τα σχολεία που συμμετείχαν στον τοπικό εργαστηριακό μαθητικό διαγωνισμό της 17ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών (EUSO 2019).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00-14:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ΓΕΛ Ηλιούπολης (Αλ Παπαναστασίου 12, Ηλιούπολη, μετρό Άλιμος).
Στην τελετή είναι προσκεκλημένοι οι μαθητές που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί που τους προετοίμασαν και οι Διευθυντές των σχολείων τους, καθώς και οι εκπαιδευτικοί - μέλη της επιστημονικής επιτροπής.
Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM
Το ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας συμμετείχε στην οργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Scientix για την εκπαίδευση STEM, στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ε.Μ.Π. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε η εισήγηση με τίτλο "Πράσινη ευαισθητοποίηση στην πράξη: εφαρμογές του έργου GAIA στην Ελλάδα".
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) έτσι όπως σταδιακά διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.
Το Scientix είναι έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία που προάγει και υποστηρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικείμενα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), των ερευνητών στο χώρο της STEM εκπαίδευσης, των υπευθύνων χάραξης πολιτικών και άλλων επαγγελματιών στην εκπαίδευση STEM . Τον συντονισμό του σε Ευρωπαϊκό έχει αναλάβει το European Schoolnet, μια κοινοπραξία τριάντα υπουργείων παιδείας με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ σε εθνικό επίπεδο το έργο, με απόφαση του ΥΠΠΕΘ, συντονίζεται από τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.