Άσκηση Τηλεπισκόπησης στον Πατραϊκό κόλπο

Η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα τα παράκτια και λιμνοθαλάσσια περιβάλλοντα αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη της εξόδου αερίων από τη λιθόσφαιρα στην ατμόσφαιρα. Στον Πατραϊκό κόλπο έχει εντοπιστεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό υποθαλάσσιο πεδίο κρατήρων το οποίο έχει σχηματιστεί από τη διαφυγή ρευστών (αέρια, νερό των πόρων των ιζημάτων) από τον πυθμένα. Από τις μέχρι σήμερα επιστημονικές έρευνες:

- οι διαφυγές σχετίζονται με την παρουσία κοιτασμάτων πετρελαίου ενώ έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου,

 - κατά το παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι οι διαφυγές αερίων από τους υποθαλάσσιους κρατήρες έχουν άμεση σχέση με πρόδρομα φαινόμενα σεισμών. Μερικές ώρες πριν από το σεισμό της 14ης Ιουλίου 1993 με μέγεθος 5,4R που έλαβε χώρα στην Πάτρα καταγράφηκαν σημαντικές διαφυγές ρευστών από τον πυθμένα,

- οι μεγαλύτερες διαφυγές έχουν εντοπισθεί στην περιοχή του Κατάκολου όπου μαζικές διαφυγές αερίων διαπιστώθηκαν στις λιμενοδεξαμενές του λιμανιού και στις χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμένα,

- καταστροφικά γεγονότα με τεράστιες απώλειες ιχθυοαποθεμάτων στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού έχουν αποδοθεί σε περιστατικά ανοξίας. Ο Γερμανός Γεωλόγος Von Rath καταγράφει ότι το Δεκέμβριο του 1881 και τον Ιανουάριο του 1882 μεγάλες ποσότητες υδρόθειου και πιθανώς μεθανίου διέφυγαν από τη λιμνοθάλασσα έπειτα από σεισμική δραστηριότητα.

Αν όλα τα προηγούμενα σας κίνησαν το ενδιαφέρον, η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, σας προσκαλεί να λάβετε μέρος ως "ερευνητικό πλήρωμα" του σκάφους Quartetto σε μια άσκηση τηλεπισκόπησης στο θαλάσσιο περιβάλλον και να αποτυπώσουμε τμήμα του ενεργού πεδίου κρατήρων του Πατραϊκού κόλπου, με χρήση τομογράφου υποδομής πυθμένα και ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης.

Αρχηγός της αποστολής είναι ο Καθηγητής του τομέα Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής, κος Γ. Παπαθεοδώρου (Πρόεδρος του Γεωλογικού Τμήματος του Παν/μίου Πατρών).

Ημερομηνία: Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ώρα αναχώρησης από Αθήνα: 07:50

Ώρα αναχώρησης από Πάτρα: 17:00

Στην εκδρομή μπορούν να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτου ειδικότητας. Η μετακίνηση θα γίνει με μισθωμένο πούλμαν.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, παρακαλώ να δηλώσουν συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.έως τις 25 Απριλίου 2016, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων (15).

Πρόσθετες πληροφορίες