Βραδινή ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ04 των σχολικών μονάδων ευθύνης του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας να λάβουν μέρος στη βραδινή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Λόφος Νυμφών – Θησείο), την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στις 19:00.

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο κτίριο Σίνα όπου στεγάζεται το Μουσείο Γεωαστροφυσικής.  Στο θόλο του κτιρίου βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl 0m, 158, με το οποίο ο γερμανός αστρονόμος και Δ/ντής του Ε.Α.Α. Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της σελήνης του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094 το οποίο έφερε ο Βούρης πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846, ενώ στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται η σημαντική συλλογή κλασσικών επιστημονικών οργάνων του 19ου και 20ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών όπως η αστρονομία, η σεισμολογία, η μετεωρολογία, ο καθορισμός της ώρας και η μέτρηση του χρόνου, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης και η γεωδαισία.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε από το λόφο των Νυμφών στο λόφο της Πνύκας όπου βρίσκεται το μεγάλο ισημερινό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier και θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού. Το τηλεσκόπιο φέρει το όνομα του δωρητή Δωρίδη και τοποθετήθηκε σε θόλο που κατασκευάστηκε γι αυτό, κοντά στη θέση όπου ήταν στην αρχαιότητα το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα.
Το κόστος ξεναγήσεως είναι 5€.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ξενάγηση παρακαλώ να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ηλ. δ/νση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως 24 Μαρτίου 2017.

 

Πρόσθετες πληροφορίες